Σήμερα, 2 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» πραγματοποιούνται οι αγώνες ρητορικής τέχνης με την συμμετοχή πολλών μαθητές. Σε κάθε γύρο δίνεται ένα θέμα, όπου οι ομάδες της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης έρχονται σε αντιπαράθεση προκειμένου να υποστηρίξουν τα επιχειρήματα τους για το θέμα μέσα σε μία χρονική διάρκεια.
Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα 209 οι δυο ομάδες, «Οι Καρυάτιδες» (Κυβέρνηση) και «Ο Σωκράτης» (Αντιπολίτευση) πρόβαλλαν τα επιχειρήματα τους σχετικά με το θέμα «Τα τηλεοπτικά ριάλιτι-σόου αποτελούν μέσο ανάδειξης δεξιοτήτων των συμμετεχόντων». Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματά που ανέφερε ο πρώτος ομιλητής της Κυβέρνησης ήταν ότι μετά την λήξη του σόου οι συμμετέχοντες θα «κλείσουν» επαγγελματικές συμφωνίες προκειμένου να διατηρήσουν επαφή με τον κόσμο. Επίσης, το κοινό κρίνει με αντικειμενικότητα τους διαγωνιζόμενους οι οποίοι με την σειρά τους κρίνονται από καταξιωμένους επαγγελματίες προσπαθώντας να τους καταπλήξουν χωρίς κάποιο μοντάζ (επεξεργασία) με αποτέλεσμα να έχουν έντονη προβολή στα ΜΜΕ. Το δεύτερο επιχείρημά τους ήταν πως οι διαγωνιζόμενοι συγκρίνονται μεταξύ τους έτσι ώστε ο κόσμος να αναγνωρίσει τον συμμετέχοντα με τις περισσότερες ικανότητες και δεξιότητες. Επιπρόσθετα, υποστήριξαν ότι μέσα από τα ριάλιτι, οι διαγωνιζόμενοι καταφέρνουν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις τις καθημερινότητας που βιώνουν.
Από την άλλη, ο πρώτος ομιλητής της ομάδας «Ο Σωκράτης» σημείωσε πως τα τηλεοπτικά σόου δεν αποτελούν μέσο ανάδειξης ταλέντων αλλά έχουν στόχο να διαφημίσουν τους χορηγούς του καναλιού και να προβάλλουν λάθος κοινωνικά πρότυπα. Ακόμα, η Αντιπολίτευση τόνισε πως αρκετές από τις σκηνές έχουν σκηνοθετηθεί, δεχτεί μοντάζ, μη ρεαλιστικό, και προβάλλον ψεύτικες δεξιότητές. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα σόου τα οποία επιλέγουν άτομα με μεγάλη διασημότητα με αποτέλεσμα να προσελκύσουν τους θεατές και να έχουν μεγάλη τηλεθέαση. Παράλληλα, ανέφεραν πως ένα μέσο που προσελκύει τον κόσμο είναι οι καβγάδες, οι διαφωνίες, το κλάμα κ.α. Ο τελευταίος αγορητής επιχειρηματολόγησε κάνοντας λόγο ότι ο κόσμος χάνει το ενδιαφέρον με επαναλαμβανόμενες καταστάσεις καθώς και με τον νικητή του ριάλιτι ο οποίος στη πάροδο του χρόνου χάνει την αναγνωσιμότητα του.
Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης «Οι Καρυάτιδες» και της Αντιπολίτευσης «Ο Σωκράτης», που προσπάθησαν με τον δυνατότερο τρόπο να αποκρούσουν στα επιχειρήματα της άλλης ομάδας, να υποστηρίξουν την άποψή τους και να καταφέρουν να κερδίσουν.
Φίλιππος Σιδέρης