Εφηβεία και μαθησιακές δυσκολίες

Στην αίθουσα τελετών την ώρα των αγώνων ρητορικής μίλησε για την εφηβεία και τις μαθησιακές δυσκολίες που έχει ένας μαθητής η κυρία Μπλιώνη Βασιλική η οποία είναι ειδική παιδαγωγός και καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας.

Η κυρία Μπλιώνη ανέφερε ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν πολύ φτωχό λεξιλόγιο, επίσης δεν βάζουν σημεία στίξης, μουτζουρώνουν τα βιβλία τους την ώρα του μαθήματος, δυσκολεύονται στα μαθηματικά και συνήθως έχουν και απόσπαση προσοχής. Πρόσθεσε ότι  δεν μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις και δεν μπορούν να διορθώσουν τα γραπτά τους. Επιπρόσθετα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μεγάλη ανασφάλεια. Επιπλέον μόλις αυτά τα παιδιά μπουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο γίνονται όλο και πιο έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά και πρέπει να τα βοηθήσουμε να τα ξεπεράσουν.

Αν κάποιο παιδί έχει δυσλεξία η κάποιες άλλες μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να το βοηθήσουμε και να σταθούμε δίπλα του έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια και ότι έχει έναν σύμμαχο μέσα σε όλο αυτό για να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Η συνεργασία με αυτά τα παιδιά είναι το Α και το Ω όπως αναφέρει. Επειδή ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει ότι όταν μεγαλώσει δεν μπορεί να πετύχει κάτι στην ζωή του. Αν παρατηρηθεί ότι κάποιο παιδί έχει τέτοιου είδους χαρακτηριστικά θα πρέπει οι γονείς και οι καθηγητές να ζητήσουν από έναν ειδικό βοήθεια και παράλληλα να βοηθούν και αυτοί σε αυτό π.χ. Να ελέγχουν συνέχεια πως αισθάνεται, να δίνουν έμφαση στην προσπάθεια και στην βελτίωση και όχι στα λάθη, να ζητούν βοήθεια και από τα υπόλοιπα παιδιά, να προσπαθούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να μην τα συγκρίνουν με τους συμμαθητές τους, να παρέχουν στο παιδί ειδική βοήθεια και να είστε πάντα εκεί για αυτά.

Επίσης δεν πρέπει να τα πιέζουμε γιατί είναι δύσκολο για αυτά να συγκεντρωθούν στο μάθημα, τα γραπτά του πρέπει να διορθώνονται με μολύβι ή με μπλε στυλό και όχι με κόκκινο γιατί όταν τα βλέπει τα τετράδια του γεμάτα κόκκινες μουτζούρες στεναχωριέται και απογοητεύεται με τον εαυτό του. Αν τα κάνετε αυτά θα έχετε ένα καλό αποτέλεσμα όχι μόνο για το παιδί που έχει αυτές τις δυσκολίες αλλά και για όλη την τάξη. 

Χριστοφόρου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *