Διαξιφισμοί περί… λε(φ)πτών αισθημάτων

Στις 2 Μαρτίου 2018 στον χώρο του εκπαιδευτηρίου « Απόστολος Παύλος» και συγκεκριμένα στην αίθουσα 209 έλαβε χώρα ένας δυνατός αγώνας  μεταξύ των ομάδων «Αγορητές της Χαλκηδόνας»- Κυβέρνηση και της «΄Ελογα 2»- Αντιπολίτευση. Το ενδιαφέρον και συνάμα αμφιλεγόμενο θέμα, στο οποίο κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν είναι αν « Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία».

Πρώτη πήρε το λόγο η Κυβέρνηση- « Αγορητές της Χαλκηδόνας». Αρχικά υποστήριξε πως το χρήμα είναι ένα κύριο και αξιόλογο μέσο συναλλαγής και επιβίωσης ικανό να προσφέρει ευτυχία και ηθική ικανοποίηση. Σημείωσαν παράλληλα πως είναι ένας τρόπος  κάλυψης των αναγκών και επιβράβευσης δεξιοτήτων. Το δεύτερο επιχείρημα που προέβαλαν είναι ότι τα χρήματα βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και βελτιώνουν τον τρόπο ζωής των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η ευτυχία για κάποιους ανθρώπους είναι  η υγεία και όχι το χρήμα. Τέλος κατέληξαν πως άλλοτε είναι ένας τρόπος διασφάλισης των υλικών αγαθών και άλλοτε ένας τρόπος επιβράβευσης κυρίως όταν προωθεί την άμιλλα.

Από την άλλη η ομάδα « Έλογα 2»- Αντιπολίτευση αντέκρουσε με ισχυρά επιχειρήματα τους « αντιπάλους». Αρχικά παραδέχτηκαν πως ναι μεν τα χρήματα μπορούν να εξαγοράσουν πράγματα, την ευτυχία όμως όχι. Επεσήμαναν πως είναι προσβλητική κίνηση η απόπειρα κατάκτησης πνευματικών αγαθών μέσω της ύλης διότι οι άνθρωποι δεν κοστολογούνται. Το δεύτερο που σημείωσαν είναι πως όλες οι αρρώστιες δεν γιατρεύονται μόνο από τα φάρμακα αλλά και μέσα από την πνευματική διαχείριση αυτών. Αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι πως δημιουργούνται σχέσεις ανθρώπων που οδηγούν στην ευτυχία ανεξαρτήτως των υλικών αγαθών μιας και η ευτυχία είναι εσωτερική κατάσταση που δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται από το χρήματα. Τέλος, ανέφεραν ότι μπορεί να εξασφαλίζει τα υλικά αγαθά αλλά την ευτυχία την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ταξίδια τα οποία όταν πραγματοποιούνται χωρίς τους ανθρώπους μας δεν φέρνουν την ευτυχία.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως και οι δύο ομάδες έδωσαν μια ίση μάχη με τον πλέον κατάλληλο, δυνατό και πειστικό λόγο προκειμένου να νικήσουν και να μας ικανοποιήσουν.                                                                                                                                                                       

Φίλιππος Σιδέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *