Η ανθρώπινη ασφάλεια είναι θέμα μείζονος σημασίας

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου, οι ομάδες “Αγορητές της Έδεσσας” μαζί με τις “Fem Power” (Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αντίστοιχα) συζήτησαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού ρητορικών αγώνων “ΕΛΑΡΤ”, ο οποίος λαμβάνει χώρα στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος”, πάνω στο θέμα του τρίτου γύρου “Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμους”.

Η κυβέρνηση προασπίστηκε ότι οι ποδηλατόδρομοι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα αστικά κέντρα. Αρχικά, επεσήμανε ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν ως απότοκο έντονη πίεση στις μεγαλουπόλεις, λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Απόρροια αυτού είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η κίνηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ραγδαία αύξηση στα τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον, τόνισε ότι η δομή των πόλεων δεν μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη των ποδηλατοδρόμων, φέροντας ως κύριο επιχείρημα ότι λόγω της αύξησης πληθυσμού, τα αυτοκίνητα στα αστικά κέντρα πληθαίνουν, οπότε η σμίκρυνση των αυτοκινητόδρομων για χάρη της ύπαρξης των ποδηλατόδρομων θα όξυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπισθεί, εντείνοντας έτσι το ήδη υπάρχον πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το κόστος δημιουργίας νέων ή συντήρησης των ήδη υπάρχοντων ποδηλατόδρομων είναι αστρονομικό και δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να επενδύσει στην ένταξη των ποδηλατόδρομων στις πόλεις.

Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση υπερασπίστηκε ότι οι ποδηλατόδρομοι είναι πλεονέκτημα της πόλης κι όχι μειονέκτημά της. Κατ’αρχάς, αντιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι ποδηλατόδρομοι αμβλύνουν και δεν εντείνουν το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και ότι δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων, αλλά η συντήρηση τους, η οποία δεν είναι τόσο κοστοβόρα όσο ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ποδηλατόδρομοι αποτελούν ένα κίνητρο για την χρήση ποδηλάτων, η οποία με την σειρά της έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, όπως η ψυχαγωγία, η μείωση άγχους, η μετακίνηση δίχως ρύπους και η αποφυγή συσσώρευσης νέφους. Βάσει λοιπόν, όλων των παραπάνω η αντιπολίτευση υποστήριξε μέχρι τέλους ότι η παρουσία ποδηλατόδρομων, είναι θετική για τις πόλεις, μιας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των ρύπων, στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και στην διευκόλυνση της μετακίνησης των νέων.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξέθεσαν πολύ δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την θέση τους και προβλημάτισαν αρκετά τους παρευρισκομένους για το αν τελικά οι ποδηλατόδρομοι είναι τόσο μεγάλο πλέονέκτημα όσο νομίζανε, πετυχαίνοντας έτσι, τον σκοπό του διαγωνισμού.

Σάββας Θεοδωρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *