Η ευτυχία δεν ταυτίζεται με το έχειν αλλά με το φιλείν

Σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου, στον τέταρτο και τελευταίο γύρο της ημέρας, με θέμα “Τα χρήματα μπορουν να αγοράσουν την ευτυχία” οι “Έλλογοι” και “Βαρβάκειο” (κυβέρνηση κι αντιπολίτευση) λογομάχησαν στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος”, στα πλαίσια του διαγωνισμού ρητορικής “ΕΛΑΡΤ”.

Η κυβέρνηση προασπίστηκε, ότι το άτομο μπορεί να φθάσει την ευτυχία, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχει στην κατοχή του. Αρχικά, υποστήριξε ότι αν το χρήμα δαπανηθεί εποικοδομητικά τότε μπορεί ο καθένας να φθάσει την προσωπική του ευτυχία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι χάρις το χρήμα, το άτομο μπορεί να συντηρήσει την οικογένεια του με το χρήμα φέροντας ως παραδείγματα την στέγαση και την υγίεια της, αλλά και τις εξωσωματικές, οι οποίες μπορούν να φέρουν την ευτυχία σε δύο γονείς. Επιπλέον, κατ’αυτήν, το άτομο μπορεί με το χρήμα να συμμετάσχει σε ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες ψυχαγωγούν το άτομο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα ταξίδια, τα οποία διευρύνουν τους πνευματικούς του ορίζοντες, το φέρει σε επαφή μ’άλλους λαούς, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη κοινωνικοποίηση του και καταρρίπτει τα ρατσιστικά στερεότυπα. Τέλος, υπογράμμισε ότι με τις επενδύσεις του εκάστοτε ανθρώπου στην χώρα του, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίες, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην έξοδο από την οικονομική κρίση, καθιστώντας την εφάμιλλη οικονομικά με τις υπόλοιπες, αναπτερώνοντας έτσι το ηθικό των πολιτών της.

Εν αντιθέσει, η αντιπολίτευση υπερασπίστηκε ότι η ευτυχία δεν μπορεί να εξαγορασθεί σε καμία περίπτωση. Κατ’αρχάς υπερτόνισε ότι η ευτυχία επιτυγχάνεται μέσω της αγάπης. Ειδικότερα, οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως η οικογένεια ή η φιλία προσφέρουν ηθική υποστήριξη, η οποία υπερέχει της οικονομικής, μιας και η ηθική υποστήριξη, κατά την αντιπολίτευση, είναι ουσιώδης και διαχρονική, σ’αντίθεση με την οικονομική, η οποία είναι ανούσια και εφήμερη. Επιπρόσθετα, προσδιόρισε ότι τα ταξίδια στα οποία ανεφέρθη η κυβέρνηση, δεν χρειάζονται χρήματα αλλά φαντασία, η οποία μπορεί από μόνη της να ταξιδέψει το άτομο σε ξένα μέρη, προσφέροντας έτσι στο άτομο, όλα τα θετικά τα οποία θα προσέφεραν τα ταξίδια στα οποία ανεφέρθη η κυβέρνηση. Παραδείγματα τέτοιου είδους φαντασίας είναι τα βιβλία, οι ταινίες, οι σειρές κ.α. Το σημαντικότερο βέβαια πράγμα το οποίο επεσήμανε η αντιπολίτευση, είναι το γεγονός ότι το χρήμα διαφθείρει την προσωπικότητα και τα όνειρα του ατόμου, μιας και διαστρεβλώνει τον χαρακτήρα του και αλλοιώνει την σκέψη του.

Έτσι, ολοκληρώνεται και ο τελευταίος γύρος της πρώτης μέρας, με έναν καρποφόρο διαξιφισμό μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για ένα διφορούμενο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει διαφόρους πολιτισμούς διαχρονικά. Ήταν ένας διαπληκτισμός, ο οποίος ήταν άξιος να κλείσει μία μέρα γεμάτη δυνατά επιχειρήματα και εύλογους συλλογισμούς από ποικίλους αγορητές που προέρχονταν από διάφορες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.

Σάββας Θεοδωρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *