Εκχρηματίζοντας το συναίσθημα

Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος” οι Ελληνικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχντης, στους οποίους συμμετείχαν διάφοροι μαθητές από όλη την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά των αγώνων και μάλιστα στον τέταρτο γύρο τους, διαφώνησαν οι ομάδες “Λόγου χάριν” και “Fem Power” πάνω στο θέμα “Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία” έχοντας τον ρόλο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα χρήματα εξασφαλίζουν την ευτυχία. Αρχικά, αναφέρεται στο ότι στη περίπτωση χρηματικής έλλειψης το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με ένα είδος ρατσισμού κατά το οποίο απαξιώνεται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας ως άχθος αρούρης για το σύνολο. Εν συνεχεία, σχολιάζουν την επίδραση που έχει το χρήμα τόσο στις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου του ατόμου, καθώς καλύπτει τις βασικές του ανάγκες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του και του δίνει προοπτικές για την προσωπική εξέλιξη, όσο και στις συνθήκες ζωής του περίγυρου του ανθρώπου. Όσον αφορά τη προσωπική εξέλιξη, το άτομο μέσω του χρήματος έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να εξασφαλίσει στον εαυτό του πληθώρα υλικών αγαθών, αλλά και άυλων όπως η εκπαίδευση, τα οποία θα “αυξήσουν την προσωπική του αξία”.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση υπερασπίστηκε ότι το χρήμα δεν εξασφαλίζει την ευτυχία του ατόμου. Κατ’αρχάς τόνισε ότι οι παροχές που σχετίζονται με τις βασικές ανάγκες του ατόμου όπως η υγίεια πολλές φορές είναι δημόσια αγαθά, οπότε δεν είναι απαραίτητη η κατοχή πλούτου για την εξασφάλισή τους. Επιπλέον σχολίασε ότι ο υπερβολικός ζήλος για την απόκτηση χρημάτων παρατηρείται ότι όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα την προσωπική ευτυχία του ατόμου, αλλά οδηγεί στην υπερεργασία, η οποία περιορίζει τόσο τον χρόνο που το άτομο θα επένδυε στην επικοινωνία του με τα αγαπημένα του πρόσωπα, που αποτελούν βασικό παράγοντα της ευτυχίας του ανθρώπου, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο στον οποίο θα μπορούσε να κεφράσει τη δημιουργικότητά του και να ασχοληθέι με την αυτοπραγμάτωσή του.

Επιλογικά, η σχέση χρήματος και ευτυχίας είναι ένα διαχρονικό θέμα, το οποίο απασχολεί ανέκαθεν κάθε διανοούμενο άνθρωπο. Εκεί λοιπόν, μέσω του διαγωνισμού αυτού, ο κάθε συμμετέχων είχε την ευκαιρία να αναλογισθεί και να αξιολογήσει τη προσωπική του θέση στο θέμα, στοιχείο βασικό για έναν σύγχρονο πολίτη.

Ξανθάκη Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *