Κατά τη διάρκεια του πρώτου προκριματικού γύρου στη πρώτη ημέρα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθητικών αγώνων ρητορικής τέχνης (Μαθητές Αγορητές) στην αίθουσα 009, διασταύρωσαν τα ξίφη τους δυο πολύ δυνατές ομάδες. Ειδικότερα, η ομάδα ΄΄Παιανίεις Ρήτορες” για την κυβέρνηση και η ομάδα “Γνώθι σαυτόν” καλούνται να αγορεύσουν και να επιχειρηματολογήσουν ο καθένας από τη σκοπιά του για το θέμα «Οι μαθητικές κοινότητες πρέπει να καταργηθούν».
Αναντίρρητα, η ομάδα της κυβέρνησης είχε μια γενικότερα εντυπωσιακή παρουσία. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα κορυφαία επιχειρήματα της ομάδας των Παιανίων Ρητόρων είναι η επισήμανση ότι ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων έχει ως απότοκο την πόλωση των διαφόρων πλευρών. Τονίστηκε επίσης ότι αυτός ο διχασμός συνεπάγεται με μίσος και αντιπαλότητα μεταξύ των μαθητών. Επιπροσθέτως διασαφηνίστηκε ότι επίπτωση της ασχολίας με το μαθητικό πολιτικό στίβο είναι οι μαθητές να παραμελούν τα καθήκοντά τους και να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εν συνέχεια, έγινε λόγος για την εκλογή αντιπροσώπων των μαθητών χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή οι μαθητές δεν εκλέγουν πρόεδρο με βάση τις ικανότητές αλλά με βάση τη δημοτικότητα κάθε υποψηφίου. Τέλος δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι με τη διαμεσολάβηση τρίτων για την επικοινωνία των μαθητών με τους καθηγητές γίνεται όλο και πιο δύσκολη η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Είναι αποδεκτή η άποψη ότι τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά και καλά δομημένα. Ιεραρχώντας τους ισχυρισμούς της ομάδας ΄΄Γνώθι σαυτόν΄΄ κορυφαία θέση κατέχει αυτός που στηρίζει ότι οι μαθητικές κοινότητες προάγουν την ελευθερία σκέψης. Ακόμα έγινε σαφές ότι ο θεσμός που εξετάζεται συμβάλλει στην ομαλότερη ένταξη στην κοινωνία. Επιπρόσθετα έκαναν λόγο ότι με το θεσμό των αθλητικών κοινοτήτων οι μαθητές αντιπροσωπεύονται καλύτερα. Καταληκτικά, ο θεσμός αυτός προσφέρει συνειδητοποιημένα άτομα που θα γίνουν ενεργοί πολίτες που θα συμμετέχουν στα κοινά.
Συνοψίζοντας, ο αγώνας κινήθηκε σε πλαίσια λογικής και ευγένειας, ενώ ευτυχώς έλλειψαν έκτροπα και αγενείς συμπεριφορές πλην μικρών εξαιρέσεων.
Τσιάντας Χρήστος