Η ευτυχία ως “δούναι και λαβείν”

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου προκριματικού γύρου, στην πρώτη μέρα του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής τέχνης ΄΄Μαθητές Αγορητές΄΄, συγκρούστηκαν με δριμύ τρόπο, αγόρευσαν, επιχειρηματολόγησαν και συγκίνησαν δυο άριστες ομάδες. Πιο συγκεκριμένα αντίπαλες ήταν οι ομάδες ΄΄Ρήτορες του 21ου αιώνα΄΄ για την κυβέρνηση και η ομάδα ΄΄Γνώθι σ’ αυτόν΄΄ για την αντιπολίτευση, στο θέμα ΄΄Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία΄΄.

Η κυβέρνηση παρά την αντικειμενικά δυσμενή θέση λόγω του θέματος, είχαν εύστοχα επιχειρήματα και επιδοκιμάστηκαν από το κοινό. Καταρχάς αναφέρθηκε ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των πρωταρχικών αναγκών όπως στέγη, τροφή και ένδυση. Εν συνεχεία, έγινε ιδιαίτερη μνεία ότι η ευτυχία επιτυγχάνεται με την αυτοπραγμάτωση, γεγονός που αποκτάται με χρήματα. Τέλος δόθηκε έμφαση ότι η δομή της κοινωνίας μας δεν επιτρέπει να ζήσεις χωρίς χρήματα. Συνεπώς τα επιχειρήματα της ομάδας ήταν στέρεα, αξιόλογα και ευπρεπή.

Αναντίρρητα ισάξια της ομάδας της κυβέρνησης ήταν η ομάδα της αντιπολίτευσης καθώς είχαν εξίσου πολλά δυνατά και σταθερά επιχειρήματα. Πιο συγκεκριμένα από τους δυνατότερους ισχυρισμούς ήταν αυτός ότι τα στατιστικά δείχνουν πως οι πλούσιοι υποφέρουν από ψυχιατρικές παθήσεις, ακυρώνοντας κάθε θέση της αντιπολίτευσης ότι τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία. Έπειτα στηρίζοντας τον αρχικό τους ισχυρισμό, έδιναν παραδείγματα. Αφενός έκαναν λόγο για τους πρωτοπλάστους που δίχως χρήματα ήταν ευτυχισμένοι. Αφετέρου έδωσαν ως παράδειγμα τους ανθρώπους του τρίτου κόσμου, οι οποίοι είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ενώ δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό. Τέλος, ένα ιδιαίτερο σημείο του αγώνα, ήταν όταν ο 4ος ομιλητής της ομάδας της αντιπολίτευσης είπε την εξής φράση: ΄΄Εμένα μου λένε οι γονείς μου να μην ακουμπάω τα λεφτά, επειδή είναι βρώμικα΄΄ και επικράτησε μια έντονα συναισθηματική φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Συνοψίζοντας αυτή η αναμέτρηση, εκτός από δυνατές συγκρούσεις, αψιμαχίες, ικανότατους ομιλητές, ευγενή άμιλλα, τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων είχε έντονη συναισθηματική φόρτηση.

Τσιάντας Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *