Το ποδήλατο και οι συνέπειές του

Σάββατο 2 Μαρτίου, μαθητές συγκεντρώνονται στα Εκπαιδευτήρια “Ο Απόστολος Παύλος” με σκοπό να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ρητορικής τέχνης “ΕΛΑΡΤ”. Ο τρίτος γύρος των αγώνων αφορά το θέμα της ύπαρξης ποδηλατοδρόμων στις πόλεις. Πάνω σ’αυτό το θέμα έρχονται σ’αντιπαράθεση οι ομάδες “Ρήτορες Συμφοράς” και “Λόγου χάριν” με την αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη θέση ότι οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν ποδηλατοδρόμους. Αρχικά, επισημαίνει ότι η σμίκρυνση των δρόμων εν όψει της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κυκλοφορικής κίνησης, πράγμα το οποίο εν τέλει είναι ανούσιο εφόσον οι ποδηλατόδρομοι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας μένουν αχρησιμοποίητοι. Επιπλέον, ένα τέτοιο δημόσιο έργο μπορεί να αποβεί επιζήμιο στην κρατική οικονομία, κάτι σημαντικό αν απολογισθεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας. Επιπρόσθετα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι ακατάλληλες για τη χρήση ποδηλάτου και γι’αυτό στα πλαίσια της προστασίας της πόλης, δεν θα έπρεπε να προωθείται.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση τοποθετείται υπέρ της ύπαρξης ποδηλατοδρόμων. Κατ’αρχάς, πιστεύει πως θα δώσει έναυσμα στους πολίτες τόσο να έρθουν σε επαφή με τη φύση, όσο και να βελτιωθούν οι ίδιοι μέσω της άθλησης, καθώς μέσω αυτής το άτομο αποκτά καλύτερη φυσική κατάσταση και βελτιώνει την υγίεια του. Όσον αφορά το θέμα της υγίειας και της σωματικής ακεραιότητας η δημιουργία ποδηλατοδρόμων θα βοηθούσε και στην αποφυγή ατυχημάτων, καθώς και θα διαχωρίζονται τα τμήματα του δρόμου, στα οποία θα κυκλοφορούν τα ποδήλατα και τα υπόλοιπα οχήματα.

Εν κατακλείδι, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έδωσαν τροφή για σκέψη στο κοινό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα σε σύγχρονα θέματα που αφορούν το κοινό καλό, δείχνοντας έτσι για ακομή μία φορά ότι η ρητορική τέχνη αφορά το σύνολο και όχι μία μεμονομένη ομάδα ατόμων.

Ξανθάκη Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *