Σάββατο 2 Μαρτίου μαθητές συγκεντρώνονται στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» στα πλαίσια του συνέδριου ρητορικής τέχνης «ΕΛΑΡΤ». Ο Δεύτερος γύρος των αγώνων αυτών αφορά το θέμα της ανάδειξης των δεξιοτήτων των συμμετοχόντων τηλεοπτικών ριάλιτι σόου, πάνω στο οποίο προβληματίζονται και συγκρούονται οι ομάδες «Γνώθι Σ’αυτόν» και «ΡΟΜ Ρήτορες», με τον ρόλο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση είναι υπέρμαχος του γεγονότος ότι η ανάδειξη ταλέντων μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ριάλιτι σόου. Αρχικά, τονίζει ότι οι συμμετέχοντες μέσω των εμποδίων και των προκλήσεων έχουν την δυνατότητα να αναδειχθούν. Ειδικότερα, ο ανταγωνισμός σε τέτοιου είδους εκπομπές μπορεί να αποβεί σε ωφέλιμος καθώς, προκαλεί δημιουργικό άγχος το οποίο με την σειρά του, οξύνει και προβάλλει τις ικανότητες των συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, τέτοιου είδους σόου είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην σύγχρονη Ελλάδα, η οποία βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα ριάλιτι σόου δεν αναδεικνύουν το ταλέντο των παικτών. Εν αντιθέσει, ευτελίζουν τους συμμετέχοντες, προβάλλοντας αποσπασματικά σκηνές, οι οποίες αμαυρώνουν την εικόνα των παικτών, επισημαίνοντας το φιλάργυρο πνεύμα τους και την λύσσα τους για αναγνωρισιμότητα. Επιπλέον, επισημαίνει ότι απότοκος των ριάλιτι σόου είναι ο ρατσισμός ο οποίος προάγεται εις βάρος συγκεκριμένων ευπαθών μειονοτήτων. Τέλος, αναφέρει ότι στον βωμό του χρήματος, η παραγωγή παραβιάζει την ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων, διαστρεβλώνοντας την δημόσια εικόνα του εκάστοτε παίκτη και κατ’επέκταση δημιουργεί ψυχικό φόρτο στον παίκτη αυτό.
Συμπερασματικά, τόσο η κυβέρνηση, όσο κι η αντιπολίτευση κατέθεσαν ισχυρούς συλλογισμούς πάνω στο θέμα και έδωσαν αφορμή για προβληματισμό στο κοινό που τους παρακολούθησε, αλλά και στους αναγνώστες του παρόντος άρθρου.
Ξανθάκη Αναστασία