Σήμερα 3/3/19 γίναμε μάρτυρες του ημιτελικού των ρητορικών αγώνων που διεξήχθησαν στο σχολείο του Απόστολου Παύλου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ένα πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αν και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους γονείς που επιτρέπουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τα ανήλικα τέκνα κάτω των 6 ετών.
Αρχικά τον λόγο πήρε η παράταξη της κυβέρνησης που υποστήριξε τη θέση υπερ των κυρώσεων με αρχικό επιχείρημα πως το παιδί με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μέσω του διαδικτύου μυείται σε έναν πλαστό κόσμο, σε εικονική πραγματικότητα και πιστεύει τελικά σε ψεύτικα πρότυπα. Επίσης ανέπτυξε εκτενώς τη θέση της για το πόσο επιβλαβείς είναι όλες αυτές οι συσκευές στην υγεία των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.Ακόμη ακούστηκε η άποψη πως το παιδί καταλήγει να είναι ένας παθητικός δέκτης όλων των μηνυμάτων και των ερεθισμάτων που δέχεται από τις συγκεκριμένες συσκευές , αφού σε αυτή την ηλικία δεν έχει αναπτύξει ακόμη την σωστή κριτική ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολο θύμα των επιτηδείων. Βασικός λοιπόν κρίνεται ο ρόλος των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις που το παιδί οδηγειται στην παθητικοποίηση και στον εθισμό, καθώς είναι αυτός που πρέπει πρώτος να το αντιληφθεί και να θέσει τα όρια.Στόχος κάθε γονέα είναι πρώτα η υγεία και η προσστασία του παιδιού και κατόπιν η ευχαρίστησή του. Εξάλλου τόνισε η κυβέρνηση η ψυχαγωγία των παιδιών μπορεί και πρέπει να έρχεται μέσα από δραστηριότητες ομαδικές, άθλησης και ξέφρενου παιχνιδιού σε κατάλληλους χώρους.
Την σκυτάλη εν συνεχεία πήρε η αντιπολίτευση αντιτείνοντας στα παραπάνω αρχικά πως οι γονείς πρέπει να προσφέρουν ευχαρίστηση, χαρά στα παιδιά προσφέροντάς τους κάθε μέσο προκειμένου να το πετύχουν αυτό. Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας τα παιδιά να μην μπορούν και να μην γνωρίζουν απο πολύ μικρή ηλικία να χειρίζονται τις ηλεκτρονικές συσκευές αφού αυτές μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας.Εξάλλου τόνισε η αντιπολίτευση πως τα προγράμματα και τα λογισμικά σήμερα είναι τέτοια που να οξύνουν την κριτική σκέψη και την φαντασία των ανηλίκων.Ισχυρίστηκαν επίσης πως κάθε γονιός είναι ελεύθερος και ο μόνος αρμόδιος να διαπαιδαγωγεί όπως εκείνος θέλει το παιδί του.
Κλείνοντας, δε μπορεί να αμφισβητηθεί πως στο συγκεκριμένο αγώνα λόγων, νικητής ήταν το ακροατήριο που βρέθηκε εκεί και μπόρεσε να παρακολουθήσει μια τόσο εμπνευσμένη και έξυπνη επιχειρηματολογία ανεξαρτήτου παράταξης.Απόδειξη γιαυτό ήταν η έκσταση και ο ενθουσιασμός που συνόδεψε το κοινό μετά το τέλος των αγώνων κατά την αποχώρησή του.
Ιωάννα Μπασσάρα