Επιφανείς ή Αφανείς ήρωες

Στις 3 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο ΄΄Διακονία΄΄ στη Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ο τελικός γύρος του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης ΄΄Μαθητές Αγορητές΄΄, υπό την παρουσία πλήθος επισήμων και επιφανών προσώπων της πόλης αλλά και της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο ο τελικός είχε αψιμαχίες, συγκρούσεις, λαλίστατους ομιλητές και από τις δυο ομάδες αλλά και ένα επίκαιρο θέμα. Ειδικότερα κατάφεραν δικαιωματικώς άλλωστε να φτάσουν στον τελικό αγώνα, για να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση η ομάδα των ΄΄Παιάνων Ρητόρων΄΄, αλλά και η εξίσου άξια και ισχυρή ομάδα των πολύπειρων Καρυάτιδων για να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Η μεγάλη αυτή αναμέτρηση μεταξύ αυτών των κορυφαίων ομάδων έγινε στο θέμα:΄΄Η κοινωνία που δεν επιβραβεύει την αριστεία είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα΄΄.

Αναντίρρητα, η ομάδα των ΄΄Παιάνων Ρητόρων΄΄ είχε σωστά δομημένα και δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις θέσεις της. Κατατάσσοντας κλιμακωτά τα επιχειρήματα της ομάδας των ΄΄Παιάνων Ρητόρων΄΄, κορυφαία θέση κατέχει η άποψη ότι οι άριστοι συμβάλλουν στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η επιβράβευση της αριστείας θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τον πληθυσμό. Εν συνεχεία δόθηκε έμφαση και τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι η αριστεία είναι ταυτόσημη με την αξιοκρατία. Επίσης επανειλημμένως αναφέρθηκε και έγινε μνεία στο πασίγνωστο αρχαίο ρητό ΄΄Αιεν αριστεύειν΄΄ πάνω στο οποίο στηρίχθηκε κατά πολύ μεγάλο βαθμό η επιχειρηματολογία της κυβερνώντος ομάδας. Τέλος όμως διασαφηνίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των πολιτών και πρέπει να γίνονται διακρίσεις για να μην υπάρχει  η εξίσωση όλων. Συνεπώς όλα αυτά αποτελούσαν την παλέτα των επιχειρημάτων των ΄΄Παιάνων Ρητόρων΄΄.

Διαμετρικά αντίθετη άποψη για το θέμα  είχε η αντιπολίτευση δηλαδή η ομάδα των ΄΄Καρυάτιδων΄΄ των οποίων τα επιχειρήματα ήταν ενταγμένα στον νομικό, στον κοινωνικό και στον ηθικό άξονα. Ειδικότερα η πρώτη λαλίστατη ομιλήτρια έκανε λόγο για την ισότητα των πολιτών, η οποία διαταράσσεται μέσω της επιβράβευσης και του διαχωρισμού. Ιεραρχώντας τους ισχυρισμούς της ομάδας των ΄΄Καρυάτιδων΄΄ κορυφαία θέση κατέχει η άποψη ότι η επιβράβευση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις   να οδηγήσει στην επανάπαυση των ΄΄αρίστων΄΄, δηλαδή να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω εξέλιξη τους. Παράλληλα δόθηκε  έμφαση ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί άγχος στους ΄΄αρίστους΄΄, διότι πρέπει να αριστεύσουν, γεγονός που πολλές φορές αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και έτσι η επιβράβευση δεν συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας. Συν τοις άλλοις αναφέρθηκε ότι δεν είναι λίγες  οι φορές που χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα για την κατάκτηση της αριστείας, γεγονός που οδηγεί στη στασιμότητα της κοινωνίας . Ιδιαίτερα έντονη ήταν η στιγμή όταν τέθηκε από την ικανή 2η ομιλήτρια των  ΄΄Καρυάτιδων΄΄ το ρητορικό ερώτημα ΄΄Ποιος είναι τέλειος΄΄. Ήταν ίσως από τις λίγες στιγμές που ο καθένας στην αίθουσα αναρωτήθηκε και επικράτησε απόλυτη σιωπή. Ίσως να ήταν από τα δυνατότερα όπλα της αντιπολίτευσης. Βέβαια παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφερόταν ως σημαντικό επιχείρημα ότι αυτός που αριστεύει για την επιβράβευση δεν θα αποκτήσει ποτέ την αληθινή γνώση. Εν κατακλείδι αυτή η πλειάδα επιχειρημάτων που εύστοχα παρέθεσε η ομάδα των ΄΄Καρυάτιδων΄΄ προκάλεσαν διαφωνία απόψεων στο ακροατήριο  για την έκβαση του αγώνα, καθώς και οι δυο ομάδες επιδοκιμάστηκαν εξίσου.

Συνοψίζοντας, ο αγώνας του τελικού γύρου ήταν ένας αγώνας δυνατός με ισχυρότατες συγκρούσεις. Παρά τα δυνατά επιχειρήματα, τις δριμύτατες αντικρούσεις και τις έντονες διαφωνίες, στον αγώνα τηρήθηκε η ευγενής άμιλλα και όλοι οι κανόνες. Χαρακτηριστικός ήταν ο θερμός εναγκαλισμός των ομιλητών που έδειχνε ότι δεν ενδιαφερόντουσαν για τη νίκη, αλλά αυτό που ήθελαν ήταν να διεισδύσουν βαθύτερα στη ρητορική τέχνη και να αποκομίσουν μια ακόμη εμπειρία. Έπειτα από μια χρονοβόρα σύσκεψη της επταμελούς κριτικής επιτροπής , υπό την προεδρεία της κ.Πλιάγκα, ελήφθη η απόφαση ότι νικήτρια ήταν η ομάδα της κυβέρνησης με ψήφους μόλις τέσσερις έναντι τριών για την αντιπολίτευση. Βέβαια όπως επισημάνθηκε από τους επιφανείς , σημασία έχει ότι κατάφεραν οι ομάδες να είναι στον τελικό και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι , γιατί όλοι είναι νικητές που ειχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους μεγαλύτερους μαθητικούς αγώνες ρητορικής τέχνης σε πανελλαδικό επίπεδου.

Τσιάντας Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *