Αγοράζεται η έμβια ύλη;

Λαμβάνοντας αφόρμηση από τους 3ους Πανελλήνιους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”, που διεξήχθησαν στα εκπαιδευτήρια “ο Απόστολος Παύλος”, στη Θεσσαλονίκη τέθηκε το θέμα για το αν οι ζωόφιλοι επιβάλλεται να υιοθετούν τα αδέσποτα ζώα αντί να τα αγοράζουν. Στο πλαίσιο των αγώνων αυτών οι δύο αντίπαλες ομάδες (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) κατέθεσαν τα επιχειρήματα τους σχετικά με την ισχύ ή όχι του παραπάνω θέματος διεξάγοντας έναν δημοκρατικό διαπληκτισμό.

Η Κυβέρνηση, ταγμένη υπέρ του προαναφερθέντος θέματος, υποστήριξε πως οι ζωόφιλοι οφείλουν να υιοθετούν τα αδέσποτα ζώα. Πιο συγκεκριμένα, ο αγορητής ανέφερε πως με την υιοθεσία μειώνεται ο αριθμός των περιπλανώμενων ζώων, ενώ τα απαλλάσσουν από τις δυσμενείς συνθήκες, όπου ζουν. Επιπλέον, τόνισε πως τα ζώα δεν αποτελούν άβια όντα και για τον λόγο αυτό δεν κρίνεται σκόπιμη η αγοραπωλησία τους. Τελειώνοντας με την επιχειρηματολογία της επισήμαινε πως η υιοθεσία ζώων ωφελεί τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς γίνεται πιο υπεύθυνος μιας και έχει αναλαμβάνει την ευθύνη κάποιου άλλου.

Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση ισχυρίστηκε πως με την αγορά ζώων ελέγχεται η καταλληλότητα του ιδιοκτήτη, το αν, δηλαδή, είναι ικανός να φροντίσει ένα έμβιο ον. Ειδικότερα, αξιολογείται η κριτική ικανότητα του αγοραστή, η οικονομική του κατάσταση, κατά πόσο μπορεί να συντηρήσει το ζώο, και η ωριμότητα του απέναντι στις ευθύνες που πρόκειται να επωμιστεί. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε την επιχειρηματολογία της υπογραμμίζοντας πως τα ζώα δεν είναι άνθρωποι και πως πρώτα αξίζει να μεριμνήσουμε για τη βελτίωση ζωής των ανθρώπων και έπειτα για αυτή των ζώων.

Η Δημοσιογράφος

Βασιλική Παλητζήκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *