Instagram, σύμμαχος ή αντίπαλος;

Οι τρίτοι πανελλήνιοι αγώνες ρητορικής τέχνης, που διεξήχθησαν στα εκπαιδευτήρια «ο Απόστολος Παύλος» στις 7 και 8 Μαρτίου 2020, έδωσαν την ευκαιρία σε νέους μαθητές να προβληματιστούν για το αν το Instagram πρέπει να καταργηθεί ή όχι.

Η ομάδα του λόγου είχε ως κατευθυντήρια γραμμή τη διαφορά ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι. Ισχυρίστηκε ότι η πολύωρη χρήση του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης επιφέρει τον εθισμό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Επιπρόσθετα, τονίσθηκε η προβολή και η προώθηση των αρνητικών προτύπων, καθώς και η άκριτη υιοθέτησή τους από τους νέους. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ατελείωτο κυνήγι των likes οδηγεί στον κακό ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του επιφέρει ψυχολογικές μεταπτώσεις στους χρήστες του Instagram εξαιτίας της άνισης κατανομής των προτιμήσεων.

Η ομάδα του αντιλόγου είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη υποστηρίζοντας τα οφέλη του Instagram. Ως πρώτο επιχείρημα, ανέπτυξαν τη χρησιμότητα του Instagram στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου επί ποικίλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα, οι μορφές βίας αλλά και οι εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Αποτελεί αναπόσπαστο και αναντικατάστατο κομμάτι της διασκέδασης των νέων, διότι προσφέρει πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο συμβάλλοντας στην αλλαγή των παραστάσεων του ατόμου και συνεπώς σε μια καλύτερη ψυχολογία. Στη συνέχεια, η ομάδα της αντιπολίτευσης θέτει το κρίσιμο επιχείρημα που αφορά τη σύνδεση της δημοκρατίας με το Instagram. Πρόκειται για την ευκαιρία στην ελευθερία έκφρασης, που δίνεται σε οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας, ανεξαρτήτου κοινωνικής προέλευσης και την επίδραση, που μπορεί να έχει μέσω αυτής σε ανυπολόγιστο μέγεθος κοινού. Τέλος, η επαφή των ανθρώπων με όλες αυτές τις διαφορετικές αντιλήψεις μειώνει τις παρωχημένες απόψεις και προάγει τη σφαιρική γνώση μιας μεγάλης ποικιλία θεμάτων.

Η δημοσιογράφος

Βασιλική Παλητζήκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *