Υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ή αγορά τους;

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020 διεξήχθησαν οι 3οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» στα εκπαιδευτήρια «ο Απόστολος Παύλος». Στον πρώτο γύρο, οι δύο ομάδες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λογομάχησαν για ένα αμφιλεγόμενο θέμα: Οι ζωόφιλοι επιβάλλεται να υιοθετούν αδέσποτα ζώα και όχι να τα αγοράζουν; Αυτή ήταν η άποψη και της ομάδας της κυβέρνησης, «Ρητοράκια». Από την αντίπαλη πλευρά τάχθηκε η αντιπολίτευση. «Οι Δικτάτορες» που ήταν υπέρ της αγοράς των ζώων από pet shop.

Αρχικά, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι ζοφερή η κατάσταση στους δρόμους, όπου πολλά ζώα ζουν. Έτσι, οι φιλόζωοι με το να υιοθετούν αδέσποτα ζώα βοηθούν στην αποσυμφόρηση των πόλεων, όπως και των μικρότερων περιοχών. Η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε υποστηρίζοντας ότι δεν είναι  υποχρέωση των ζωόφιλων να υιοθετήσουν ένα ζωάκι και πως σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί μία μη συνειδητή επιλογή, όπως παρατηρείται με την εγκατάλειψη πολλών ζώων από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος φιλόζωος να παρέμβει σε ένα περιστατικό εγκατάλειψης ενός ζώου παρέχοντας του τροφή και φροντίδα.

Δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι οι φιλοζωικές υπηρεσίες ελέγχουν τον ιδιοκτήτη και τα ζώα για πιθανές ασθένειες, ενώ σε πολλά pet shop επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής και μεταχείρισης όπως το  παράνομο εμπόριο ζώων και η ευθανασία σε περίπτωση μη αγοράς τους. Η αντιπολίτευση από την άλλη δήλωσε ότι τα αδέσποτα έχουν πιθανότατα ασθένειες και συνεπώς η πολιτεία επιβαρύνεται με επιπλέον χρήματα για την περίθαλψή τους. Διαφώνησε ως προς τις συνθήκες στα καταστήματα λέγοντας ότι αυτά ελέγχονται από το κράτος, παραδεχόμενη βέβαια και την πιθανότητα των εξαιρέσεων. Πρότεινε στο τέλος στην κυβέρνηση να πάρει πρώτα τα αδέσποτα ζώα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρανομίες στην υιοθεσία τους  αφού το κράτος δεν παρεμβαίνει στην τελευταία διαδικασία.

Η δημοσιογράφος

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *