Τουρισμός: Αγαθό η απειλή;

Στον τρίτο γύρο των τρίτων Πανελλήνιων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές” το ζήτημα που συζήτησαν οι δύο αντίπαλες ομάδες ήταν ο τουρισμός. Η ομάδα της κυβέρνησης “Λογοτεχνίτες” υποστήριξαν ότι ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για μία χώρα, ενώ η αντιπολίτευση “Εν αρχή ο λόγος” το αντίθετο.

Η ομάδα της κυβέρνησης έθεσε το επιχείρημα ότι λόγω του τουρισμού αυξάνεται η ρύπανση και τα απόβλητα, αλλά η ομάδα της αντιπολίτευσης διαφώνησε εξηγώντας πως οι ίδιοι οι κάτοικοι μιας χώρας επιδεικνύουν ανευθυνότητα και δε σέβονται το περιβάλλον, οπότε δεν είναι σωστό να κατακρίνει η κυβέρνηση τους τουρίστες.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η κυβέρνηση ήταν πως με τον τουρισμό, η φυσική ομορφιά μιας χώρας χάνεται με την κατασκευή κέντρων εστίασης και χώρων αναψυχής και η παράδοση και τα έθιμα της ξεχνιούνται με τη ξενομανία των κατοίκων. Παράλληλα, αυξάνεται η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται οικονομικά τους τουρίστες, ενώ το κράτος επωφελείται σε πολύ μικρό βαθμό.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντέταξε τα λεγόμενα της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως με τον τουρισμό ανταλλάσσονται ιδέες και η αλληλεπίδραση των πολιτισμών που έρχονται σε επαφή δεν είναι απαραίτητα κακή. Οι τουρίστες μπορούν να μάθουν για τα έθιμα, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της ξένης χώρας. Η διαφορά του να μαθαίνει κάποιος για μία χώρα μέσω του τουρισμού, δηλαδή με το να την επισκέπτεται και μέσω βιβλίων και ιστοσελίδων είναι μεγάλη. Επιπλέον, τόνισε ότι η απαγόρευση του τουρισμού θα έχει άσχημα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι και οι δύο ομάδες αντέκρουαν συνεχώς τα επιχειρήματα της άλλης ομάδας κάτι που έκανε τη συζήτηση ενδιαφέρουσα.

Η δημοσιογράφος

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *