Πρέπει να καταργηθεί το Instagram(;)

Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο της πρώτης ημέρας των τρίτων Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”, το ζήτημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δύο ομάδες ήταν το Instagram και η χρησιμότητά του. Συγκεκριμένα, η ομάδα της κυβέρνησης, «Λόγος Τιμής» υποστήριξε ότι η πλατφόρμα πρέπει να καταργηθεί. Αντίθετη με αυτή την άποψη ήταν η ομάδα της αντιπολίτευσης, «Λόγος Δοκιμίου».

Η κυβέρνηση αρχικά αιτιολόγησε τη θέση της λέγοντας ότι, μέσω του Instagram, οι χρήστες εθίζονται και δημιουργούν ψεύτικες φιλίες σε μία εικονική πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πραγματική κοινωνία, κάτι που έχει μεγάλη επιρροή στον ψυχισμό τους. Σε αυτόν τον εικονικό κόσμο δεν υπάρχει πολλές φορές επίγνωση του μεγέθους αυτών που αναρτώνται και δημοσιεύουνται. Το παραμικρό κομμάτι από την ζωή τους αναρτάται και δεν αναιρείται. Επίσης, τα fake news που διατυπώνονται από τους χρήστες είναι πάρα πολλά. Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος από τους διαχειριστές της πλατφόρμας στο τι περιεχόμενο ανεβαίνει. Εκεί πρέπει να επέμβει το κράτος και να απαγορεύσει στους πολίτες την εφαρμογή. Έτσι, θα προστατεύσει τους πολίτες από πολλούς κινδύνους όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η απειλή μέσω προσωπικών φωτογραφιών από τις συνομιλίες τους με αγνώστους.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι οι χρήστες έχουν την ευθύνη για την παραπλάνηση τους αφού είναι στη δική τους ευχέρεια το να επιλέγουν τους ακολούθους τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ο καθένας ξέρει τι είναι καλό για αυτόν», ενώ στους ανήλικους χρήστες, η ευθύνη βρίσκεται στους γονείς. Το Instagram συνδυάζει την προσωπική ζωή με τη διασκέδαση και την πληροφόρηση. Οι χρήστες επικοινωνούν με κοντινά τους πρόσωπα, έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και ενημερώνονται για τον κόσμο, όπως έγινε πρόσφατα με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και το υλικό που ανέβαζαν πολλοί χρήστες και οργανισμοί. Εάν η κυβέρνηση καταργήσει την εφαρμογή, χιλιάδες υπάλληλοι θα μείνουν άνεργοι και οι συνέπειες, για τις εταιρίες που διαφημίζονται και δείχνουν τη δουλειά τους, θα είναι κακές.

Η δημοσιογράφος

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *