«Τουρισμός: ωφελεί ή καταστρέφει;»

Οι τρίτοι Πανελλήνιοι  Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές” που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων “ο Απόστολος Παύλος” στις 7 Μαρτίου έδωσαν το βήμα σε δύο αντίπαλες ομάδες να συζητήσουν γύρω από το θέμα: Ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για μία χώρα. Ο “λόγος” και ο “αντίλογος”, συνεπώς, κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν γύρω από το παραπάνω θέμα παραθέτοντας συνοπτικά τις αντικρουόμενες απόψεις τους.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση, από τη μία, υποστήριξε πως η προσέλευση τουριστών είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων, όπως λόγου χάρη την πρόκληση καίριων υλικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην απουσία σεβασμού στις δομές της χώρας, που προτιμούν για τη διασκέδαση τους οι τουρίστες, και με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται η εικόνα της περιοχής, ενώ αριθμούνται πολλές υλικές απώλειες. Επεσήμαναν, επίσης, πως ο μαζικός τουρισμός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Τη θέση τους αυτή την στήριξαν στο φαινόμενο κατάχρησης σημαντικών πλουτοπαραγωγικών περιοχών, οι οποίες “κακοποιούνται” προκειμένου να εκπληρωθούν οι ακόρεστες ανάγκες των τουριστών.

Στον αντίλογο, η άλλη ομάδα υποστήριξε πως εξαιτίας του τουρισμού ενισχύεται η οικονομία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να καταπολεμάται σημαντικά η “μάστιγα” της ανεργίας. Παράλληλα, προκειμένου οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των τουριστών αναγκάζονται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, καθώς και να αυξήσουν την ίδια τους την παραγωγή, πράγμα το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Τελείωσε την επιχειρηματολογία της η ρήτορας της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πως η έλευση τουριστών αποτελεί φορέα πολιτισμού, δηλώνοντας πως τα ταξίδια των ανθρώπων αυτών φέρνουν σε επαφή διαφορετικούς κόσμους, νοοτροπίες και συνήθειες. Καταλήγοντας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουν στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του πολιτισμού.

Η δημοσιογράφος

Βασιλική Παλητζήκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *