Υιοθετώντας ζώα

Βρισκόμαστε στα Εκπαιδευτήρια “ο Απόστολος Παύλος”, όπου σήμερα, Σάββατο 7 Μαρτίου, διεξάγονται οι 3οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”. Η αγωνία όλων κορυφώνεται, ωστόσο, μέσα στις φιλόξενες αίθουσες, οι διαγωνιζόμενοι συνεργάζονται και εκφράζονται. Στον πρώτο προκριματικό γύρο που παρακολουθούμε συναγωνίζονται από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση, “Λόγου δόκιμοι” και από την άλλη, η Αντιπολίτευση, “Μπύραι”. “Οι ζωόφιλοι επιβάλλεται να υιοθετούν αδέσποτα ζώα και όχι να αγοράζουν” είναι το θέμα που τους δίνεται.  Ο χρόνος κυλάει και οι μαθητές μετατρέπονται σε ρήτορες. Οι δημοσιογράφοι του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μαζί με την καθηγήτριά μας, την κ. Αμαλία Καραμήτρου,  είμαστε έτοιμοι!

Ξεκινάει ο συναγωνισμός. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι τα αδέσποτα προκαλούν προβλήματα στις πόλεις και προτείνει την ενημέρωση των πολιτών. Επισημαίνει ότι δεν πρέπει να «υλοποιούμε» τα ζώα, καθώς δεν είναι αντικείμενα και έχουν ψυχή. Επιπλέον, δηλώνουν πως οι ζωόφιλοι μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα, λόγω της ευσυνειδησίας τους και της ιδιαίτερης ψυχολογίας τους, απέναντι στα ζώα. Εκφράζουν την άποψη πως είναι αισχροκέρδεια να αγοράζουμε τα ζώα από τα καταστήματα ζώων, καθώς μένουν φυλακισμένα για μήνες. Τέλος, επισημαίνουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που επιφέρει η παραμέλησή τους. 

Η Αντιπολίτευση αντικρούει τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης. Αναφέρουν πως στη δημοκρατία το ρήμα «επιβάλλεται» είναι ακατάλληλο για την περίσταση, καθώς προσβάλλεται η βούληση των ζωόφιλων. Επίσης, σημειώνουν  στα άσυλα ζώων δεν επικρατούν κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, θεωρούν αρπαγή την αυθαίρετη φύλαξη ενός ζώου από τον δρόμο.

Ολοκληρώνει κι ο τέταρτος ομιλητής.  Οι ρήτορες αισθάνονται ανακουφισμένοι, οι κριτές ευχαριστημένοι και όλοι αναμένουμε τον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Οι δημοσιογράφοι

Παπαγεωργίου Κασσιανή, Μυτιλέκα Κατερίνα

 Όμιλος Δημοσιογραφίας 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *