Ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για μία χώρα!

Σάββατο 7 Μαρτίου, και να που φθάσαμε στον 3ο προκριματικό γύρο των Πανελλήνιων Αγώνων Ρητορικής «Μαθητές Αγορητές» για το 2020, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «ο Απόστολος Παύλος». Το θέμα ανακοινώνεται: «Ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για μια χώρα». Οι δημοσιογράφοι του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μαζί με την καθηγήτριά μας, την κ. Αμαλία Καραμήτρου,  είμαστε έτοιμοι! Ο λόγος δίνεται στην Κυβέρνηση με την επονομασία «Η στροφάρα του Γιώργου» και εν συνεχεία στην αντιπολίτευση με τον τίτλο «Λόγου χάριν».

Αρχικά, η Κυβέρνηση ορίζει την έννοια του τουρισμού ως την «προέλαση» ξένων πολιτών σε μια χώρα. Ξεκινώντας την επιχειρηματολογία της, η Κυβέρνηση προσθέτει ένα νέο στοιχείο αναφερομένη στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και κάνει λόγο για μια γενικότερη τάση, την ξενομανία, ως αρνητικό αποτέλεσμα του τουρισμού στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην οικονομία της. Ως αρνητικές συνέπειες αναφέρονται ακόμη ο κίνδυνος της εθνικής αλλοίωσης, αλλά και η εμπορία ναρκωτικών. Ωστόσο, υπάρχουν και τα απλά, καθημερινά προβλήματα, όπως οι απειλές κατά της υγείας και η εμφάνιση επιδημιών, όπως στις μέρες μας ο κοροναϊός.

Η Αντιπολίτευση, «Λόγου χάριν», αποτελούμενη συνολικά, όπως καταλαβαίνουμε, από τους μικρότερους ηλικιακά ρήτορες της διοργάνωσης, βάζει τα δυνατά της να αντικρούσει και εν συνεχεία να παραθέσει τα δικά της επιχειρήματα. Ο τουρισμός δεν είναι θέμα, που αφορά μόνο τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά αφορά και τις χώρες για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Προωθεί την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει το εμπόριο. Η ξενομανία καλλιεργείται και μέσα από τα παγκοσμιοποιημένα Μ.Μ.Ε. και αντιμετωπίζεται με την παιδεία. Η υποδοχή τουριστών προβάλλει τη χώρα που τους φιλοξενεί και αναδεικνύει τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, την ιστορία και τη σύγχρονη πλευρά της. Πράγματι, και οι ίδιοι οι τουρίστες επωφελούνται, καθώς διευρύνονται οι ορίζοντές τους, αποκτούν νέες γνώσεις και ψυχαγωγούνται.

Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές. Ας κερδίσει η καλύτερη πλευρά, ή μάλλον η πειστικότερη.

Οι δημοσιογράφοι

Παπαγεωργίου Κασσιανή,  Μυτιλέκα Αικατερίνη

Όμιλος Δημοσιογραφίας 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *