Η εικονική πραγματικότητα στα μάτια μας

“Το instagram πρέπει να καταργηθεί” ήταν το θέμα του τέταρτου και τελευταίου προκριματικού γύρου των 3ων Πανελληνίων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στα Εκπαιδευτήρια «ο Απόστολος Παύλος», στη Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να περάσουν στον ημιτελικό. Στη θέση της Κυβέρνησης βρισκόταν οι “Μούσες”, ενώ στην Αντιπολίτευση οι “Μπύραι”. Οι δημοσιογράφοι του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μαζί με την καθηγήτριά μας, την κ. Αμαλία Καραμήτρου,  είμαστε έτοιμοι!

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέσω της εφαρμογής instagram χάνεται η προσωπική επικοινωνία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ψεύτικων προφίλ, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Συνεπώς, το Instagram είναι ένας κίνδυνος για τους πολίτες. 

Επιπλέον, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «μαζικοποιεί», κυρίως, τους νέους, γίνεται ρουτίνα και παραβιάζει την ιδιωτικότητα. Η ομάδα του Λόγου θεωρεί ότι το Instagram αποτελεί μία εικονική πραγματικότητα που, μάλιστα, μεγαλοποιεί τα θέματα. Τέλος, ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι στο Instagram αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός. 

Η Αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως το Instagram αποτελεί μία μορφή ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς. Πιστεύουν ότι το είναι ένα σύγχρονο μέσο αγοράς προϊόντων. Προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας με άτομα που βρίσκονται σε άλλες χώρες ή ηπείρους. Τέλος,   μέσω του Instagram αναδεικνύονται ταλέντα και ικανότητες.

Ο τελευταίος αγώνας λαμβάνει τέλος! Περιμένουμε με ανυπομονησία τους ημιτελικούς.

Οι δημοσιογράφοι

Παπαγεωργίου Κασσιανή,  Μυτιλέκα Αικατερίνη

Όμιλος Δημοσιογραφίας 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *