Εκεί που η μόδα συναντάει τον άνθρωπο

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με την άποψη πως η μόδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Το ερώτημα, όμως, που εύλογα προκύπτει από τον προοιμιακό συλλογισμό  είναι το αν η μόδα οδηγεί στην εξέλιξη. Ένας δημοκρατικός διάλογος στο ζήτημα αυτό λοιπόν διεξήχθη την Κυριακή 8 Μαρτίου στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Διακονία», όπου δύο εκ των τεσσάρων προκριθέντων ομάδων, των 3ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης, έθεσαν επί τάπητος τα επιχειρήματα τους με την Αντιπολίτευση να επικρατεί έναντι της  Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση εκκινώντας τον λόγο της ισχυρίστηκε πως η μόδα ωφελεί σημαντικά τη δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η μόδα αποτελεί μέσο έκφρασης ενός ατόμου, ενώ συντελεί δραματικά στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα του ανθρώπου: το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Ακολούθως τόνισε πως ενισχύει σημαντικά την οικονομία μιας χώρας. Ενστερνίστηκε πως χάρη στη μόδα υλοποιούνται καινοτόμες ιδέες, δημιουργούνται επιχειρήσεις και συνεπώς θέσεις εργασίας και ως απόρροια περιορίζεται η γάγγραινα της ανεργίας.

Αντίθετα, όμως, των επιχειρημάτων αυτών τάχθηκε η Αντιπολίτευση, η οποία ανέφερε πως η υιοθέτηση των νέων τάσεων οδηγεί σε άκριτο μιμητισμό. Οι άνθρωποι, δηλαδή, ενδιαφέρονται για το “φαίνεσθαι” και όχι για το “είναι” επιτρέποντας, έτσι, στον ναρκισσισμό να κάνει την εμφάνιση του. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η μόδα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχολογία του ατόμου. Ειδικότερα, όταν το άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κυρίως οικονομικά, στις νέες εξελίξεις που η μόδα επιφέρει, τότε του δημιουργούνται αισθήματα μειονεξίας, νιώθει ανίκανος να συμβαδίσει με τις τάσεις και χάνει την αυτοπεποίθηση του. Έκλεισε την επιχειρηματολογία της λέγοντας πως η πιστή προσήλωση στη μόδα οδηγεί το άτομο στη μαζικοποίηση και τον υπερκαταναλωτισμό ,καθώς αυτό δεν αναλογίζεται τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του και ως απότοκο όλων αυτών γίνεται ένα με το ρεύμα της μόδας.

Γίνεται σαφές απ’ όσα ειπώθηκαν πως η μόδα μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του πολιτισμού, είτε αρνητικά, είτε θετικά. Είναι ικανή να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και αναταράξεις στη δομή μιας χώρας και για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση υπεύθυνης και ώριμης στάσης απέναντι στις εξελίξεις, που θα προκαλέσει. 

Η δημοσιογράφος

Βασιλική Παλητζήκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *