Η μόδα μας εξελίσσει ή μας υποβιβάζει;

Στους ημιτελικούς αγώνες των τρίτων Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές” προκρίθηκαν τέσσερις ομάδες και έγιναν δύο αγώνες. Το θέμα των ημιτελικών ήταν ότι η μόδα οδηγεί στην εξέλιξη. Οι «Λογοτεχνίτες» ως ομάδα της κυβέρνησης ήταν υπέρ, ενώ η ομάδα της αντιπολίτευσης «Τα Ρητοράκια» ήταν αντίθετη.

Η ομάδα της κυβέρνησης όρισε τη μόδα ως «πρότυπα, που τείνουν να ακολουθούν οι άνθρωποι» και έθεσε πέντε ζητήματα: την ηθική μόδα, την ανακύκλωση, τα ηλεκτρικά πατίνια, την τεχνολογία και την υγιεινή διατροφή. Αναφέρθηκε στη μόδα της ανακύκλωσης των ρούχων και την χρησιμοποίηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Τα ΜΜΕ προβάλουν αυτό το παράδειγμα, όπως και το πρότυπο της γενικής  ανακύκλωσης με στόχο ένα πλανήτη καλύτερο.  Τα ηλεκτρικά πατίνια, επίσης, είναι ένας καλός τρόπος μεταφοράς και ωφέλιμος στο περιβάλλον.

Η αντιπολίτευση αντέκρουσε τα παραπάνω με αναφορά στο πολύ μικρό ποσοστό εταιριών, που εφαρμόζουν την ηθική μόδα και τα παραδείγματα απάτης μεγάλων εταιριών, το γνωστό Greenwashing, είναι πολλά.  Αντίθετα, αυτές οι εταιρίες καταστρέφουν τον πλανήτη με το να πετούν πολλά υλικά αγαθά και έχουν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Απασχολούν προσωπικό σε άθλιες συνθήκες και με απάνθρωπο μισθό. Υποστηρίζονται από πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα πολλά μικρότερα μαγαζιά να κλείνουν. Αυτές οι μεγάλες εταιρίες καθορίζουν το τι είναι μόδα με αποτέλεσμα τον υπερκαταναλωτισμό και το να μοιάζουν όλοι οι άνθρωποι ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει την κριτική του σκέψη και την προσωπικότητά του στην προσπάθεια του να γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία. Τόνισε, επίσης, ότι τα πατίνια πρόκειται να καταργηθούν λόγω της έλλειψης υποδομών και των ατυχημάτων, που έχουν προκληθεί.

Η κυβέρνηση τάχθηκε αντίθετα ως προς τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι και οι μεγάλες εταιρίες έχουν εφαρμόσει την ηθική μόδα και διαφώνησε για το μικρό ποσοστό. Δήλωσε, επιπλέον, ότι μπορεί τα πατίνια να καταργηθούν, αλλά δεν ακυρώνεται η μέχρι τώρα οικολογική συνεισφορά τους. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η μόδα της τεχνολογίας βοηθά στην εξέλιξη της επιστήμης, στη βελτίωση του τρόπου ζωής και στην απασχόληση εκατομμυρίων εργαζομένων, ενώ ο εθισμός των ατόμων δεν αναιρεί τα παραπάνω. Παράλληλα, το μοντέλο της σωστής διατροφής και της άσκησης, που προβάλλεται μέσα από τα ΜΜΕ και το Instagram αποτελεί μια πολλή καλή εφαρμογή μόδας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε αντίθετη με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η τεχνολογική μόδα οδηγεί στον εθισμό των νέων, στην απομόνωση και την προσκόλληση σε μία εικονική πραγματικότητα, όπου κυριαρχούν οι ψεύτικες σχέσεις. Τα μέσα, από την άλλη, προωθούν την ανθυγιεινή διατροφή με τη διαφήμιση των Fast food και τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, όπως γίνεται στην πλατφόρμα του Instagram.

Η δημοσιογράφος

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *