Να (μην) καταργηθούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης;

Οι Ομάδες «Τα Ρητοράκια» (κυβέρνηση) και οι «Έφηβοι Ρήτορες» (αντιπολίτευση) την Κυριακή 8 Μαρτίου προκρίθηκαν στον τελικό αγώνα των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”, όπου επιχειρηματολόγησαν σχετικά με την κατάργηση ή μη των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Τον λόγο έλαβε πρώτη η κυβέρνηση με ομιλητή τον Λευτέρη Γωγόπουλο. Ο αγορητής, αφού ανέλυσε την έννοια των κρατικών μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει αυτά να καταργηθούν. Προέβαλλε ως επιχειρήματα ότι, αφενός τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι αξιόπιστα, καθώς μεταφέρουν πολλές φορές ψευδείς ειδήσεις υπηρετώντας την εκάστοτε κυβερνητική γραμμή, με τρανό παράδειγμα τη Βόρεια Κορέα και αφετέρου ότι μόνο το κράτος επωφελείται από την παρουσία τους και όχι οι πολίτες που πληρώνουν φόρο για την ύπαρξη των μέσων αυτών. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αντέτεινε τα δικά της επιχειρήματα τονίζοντας ότι η προπαγάνδα μπορεί να κάνουν και τα ιδιωτικά κανάλια και πως με τα κρατικά κανάλια ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, στη δεύτερη ομιλία της η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και άλλα επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση της. Πιο αναλυτικά, υπογράμμισε ότι πολλές θέσεις εργασίας στα κρατικά κανάλια καλύπτονται, λόγω συμφερόντων, από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των εκάστοτε κυβερνώντων. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είναι έμπειροι ή γνώστες των θεμάτων που πραγματεύονται, την ίδια στιγμή που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στα ιδιωτικά μέσα. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της υποστήριξε πως με την ύπαρξη κρατικών μέσων προβάλλεται η εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έπειτα, στην τρίτη ομιλία της η κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης είναι άτοπα και άστοχα, αφού προσπαθεί έμμεσα να προπαγανδίσει το ακροατήριο. Παράλληλα, η αντιπολίτευση έκανε λόγο περί ανίσχυρων επιχειρημάτων της κυβέρνησης και για αυτόν τον λόγο θεώρησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να χάσει τον ρητορικό αγώνα. Στην τελευταία τους ομιλία οι δύο ομάδες προέβαλλαν τον λόγο για τον οποίο πρέπει η κάθε μία να νικήσει. Νικητές αναδείχθηκαν με ομοφωνία της κριτικής επιτροπής οι «Εφηβοι Ρήτορες».

Η δημοσιογράφος

Χριστίνα Λιόντη

1 σκέψη στο “Να (μην) καταργηθούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *