Κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Οι τρίτοι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές” έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 8 Μαρτίου με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού. Στο Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία» οι δυο μεγάλες ομάδες του τελικού, «τα Ρητοράκια» για την Κυβέρνηση και οι «Έφηβοι Ρήτορες» για την Αντιπολίτευση επιχειρηματολόγησαν για να πείσουν τους κριτές και να διεκδικήσουν την πρώτη θέση πάνω στο θέμα «δεν πρέπει να υπάρχουν κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα». 

Ξεκινώντας την ομιλία της, η ομάδα της Κυβέρνησης, αφού ανέλυσε προσεκτικά τη φράση, μίλησε για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας και εκεί στήριξε και το επιχείρημα της. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι μια χώρα με αναρίθμητα άλυτα προβλήματα δεν μπορεί να καταναλώνει λεφτά σε οργανισμούς οι οποίοι, δεν επιλύουν βασικά προβλήματα της καθημερινής ζωής. Ακόμα, τόνισε ότι η ύπαρξη κρατικών μέσων επικοινωνίας μειώνει το δημοκρατικό ιδεώδης, καθώς τα πολιτικά κόμματα μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να υπόκεινται σε προγραμματικούς ελέγχους.

Αντίθετα, η ομάδα της αντιπολίτευσης τόνισε πως στα μέσα αυτά, προωθείται ένα εύρος πληροφοριών, οι οποίες οδηγούν στη σωστή ενημέρωση χωρίς να υπάρχουν, ούτε φαινόμενα προπαγάνδας, ούτε παραπληροφόρησης. Επιπροσθέτως, η αντιπολίτευση, πρόσθεσε πως το περιεχόμενο, που προβάλλεται στα Κρατικά Μέσα Μαζική Ενημέρωσης είναι περισσότερο ποιοτικό, αφού προβάλλονται εκπαιδευτικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ για την κουλτούρα των λαών, τα οποία οξύνουν την κριτική σκέψη, διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες και όχι διαφημιστικά προγράμματα τα οποία, οδηγούν στη δημιουργία καταναλωτικών προτύπων.

Οι δυο ομάδες κατάφεραν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας τους με επιχειρήματα, που εξυπηρετούσαν κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπούς, με στόχο να καταφέρουν να πείσουν την κριτική επιτροπή για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους. Παρόλα αυτά, την νίκη κατάφερε να αποσπάσει η ομάδα της Αντιπολίτευσης, «Έφηβοι Ρήτορες» με ελάχιστη διαφορά. 

Ο δημοσιογράφος

Νίκος Λαμπράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *