Τελικός αγώνας ΑΡΤ: Νικητές οι «Έφηβοι Ρήτορες» με απόλυτη πλειοψηφία

Το θέμα του τελικού αγώνα των τρίτων Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» ήταν το εάν θα πρέπει να υπάρχουν κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η ομάδα της Κυβέρνησης, «Τα Ρητοράκια», ήταν υπέρ της άποψης, ενώ η ομάδα της Αντιπολίτευσης, «Έφηβοι Ρήτορες», ήταν αντίθετη.

Τα «Ρητοράκια», αρχικά, διασαφήνισαν ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει νομικών κανόνων και με επίκεντρο την Ελλάδα. Δήλωσαν ότι στο πλαίσιο της Ελλάδας και σε περίοδο οικονομικής κρίσης με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, είναι άδικο για τους πολίτες να πληρώνουν φόρους για τη λειτουργία των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, που πλήττονται, όπως ο τομέας της δημόσιας υγείας, της παιδείας, του οδικού συστήματος, και η ενημέρωση των πολιτών να γίνεται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά κανάλια. Η αντιπολίτευση διαφώνησε με τα παραπάνω και δήλωσε ότι το κλείσιμο των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών δεν αποτελεί λύση για την κρίση. Αντίθετα, με τη λειτουργία τους ενισχύεται η κρατική οικονομία, το κόστος της λειτουργίας των μέσων είναι μικρό και τέλος, δημιουργούνται επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η ομάδα της κυβέρνησης έθεσε το πρόβλημα του κομματικού παρεμβατισμού και της διαφθοράς, που υπάρχει στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπου υπάρχει αναξιοκρατία στις θέσεις εργασίας (πχ. συγγενικές σχέσεις) και μίζες από τα πολιτικά κόμματα με στόχο την προπαγάνδα και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Κάτι τέτοιο αποτελεί «πληγή για τη δημοκρατία» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση της Βόρειας Κορέας, όπου τα κανάλια ελέγχονται από το κράτος και προπαγανδίζουν το κοινό με ψεύτικες ειδήσεις. Αντιθέτως, τα ιδιωτικά κανάλια δεν εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και παρέχουν μία σωστή και αντικειμενική ενημέρωση στους πολίτες με το να απασχολούν έγκριτους επαγγελματίες εξαιτίας του μεγαλύτερου κεφαλαίου που διαθέτουν.

Η ομάδα της αντιπολίτευσης ήταν πλήρως κάθετη στο γεγονός της προπαγάνδας από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι κρατική προπαγάνδα μπορεί να υπάρξει και στα ιδιωτικά ΜΜΕ και ότι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να προβάλει δημοκρατικά πρότυπα. Σε περίπτωση που κυριαρχήσουν τα ιδιωτικά κανάλια εντείνεται η διαπλοκή και η παραπληροφόρηση των πολιτών. Όπως δήλωσε «κάθε δημοκρατία οφείλει να πληροφορεί σωστά. Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει», ενώ σχολίασε ότι «το επιχείρημα για τη Βόρειο Κορέα ήταν άστοχο, αφού η χώρα διέπεται από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Αντίθετα, στη θέση της η Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι τα κρατικά ΜΜΕ ενισχύουν την εθνική και συλλογική ταυτότητα μέσω αντίστοιχων εκπομπών σε αντιδιαστολή με τα ιδιωτικά, τα οποία προβάλουν ψυχαγωγικές κυρίως εκπομπές και διαφημίσεις, οι οποίες προωθούν τον υπερκαταναλωτισμό με γνώμονα το κέρδος. Η κυβέρνηση σε αυτό εξέθεσε το αντεπιχείρημα ότι τα πολιτιστικά προγράμματα δεν ελκύουν τους νέους και έτσι χάνεται το νόημα, ενώ οι διαφημίσεις πληροφορούν τους πολίτες για τα προϊόντα της αγοράς. Σε αυτό, η Αντιπολίτευση δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει τα πολιτιστικά προγράμματα πιο ελκυστικά στους νέους και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο κριτική σκέψη και γνώσεις.

Η αντιπολίτευση έκλεισε το λόγο της με το ότι πιστεύει στη δημοκρατία και στο συμφέρον όλων των πολιτών και πως τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι φορέας που ευαισθητοποιεί πολιτικά και ενημερώνει τους πολίτες.

Η δημοσιογράφος

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *