Τα μέλη της νικήτριας ομάδας των τρίτων Πανελλήνιων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές», Καλλιρρόη, Ειρήνη και Θανάσης από το 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου μιλούν για τα συναισθήματά τους, τις εντυπώσεις τους και τα μελλοντικά τους «σχέδια».
Πώς νιώθετε που νικήσατε στους φετινούς αγώνες ρητορικής τέχνης;
Καλλιρρόη: «Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι. Δεν το περιμέναμε είναι η αλήθεια. Εχθές όταν ξεκινήσαμε αποδεκατισμένοι, γιατί ήμασταν πεντάδα κανονικά…ήμασταν πάρα πολύ απαισιόδοξοι και πιστεύαμε πως ούτε στον πρώτο αγώνα ότι θα πάρουμε κάποια νίκη, αλλά ξεπεράσαμε τις δυσκολίες, πήραμε το θάρρος εκείνη τη στιγμή και από εκεί συνεχίσαμε πιστεύω δυναμικά. Πάρα πολύ χαρούμενοι είμαστε!»
Ειρήνη: « Το αντιληφθήκαμε και λίγο αργά το συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά κατευθείαν κινητοποιηθήκαμε να φτιάξουμε ομάδα. Είναι μία υπέροχη διοργάνωση και θα πρέπει όλοι να λάβετε μέρος. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι. Φυσικά εμείς ξεκινήσαμε σιγά-σιγά, να δούμε πώς πρέπει να κινηθούμε. Είχαμε μία πολύ γρήγορη προετοιμασία να το τονίσουμε και αυτό, αφού οι τέσσερις από την πεντάδα είμαστε 3η λυκείου και προσπαθούμε να βγάλουμε την ύλη. Ήταν επίσης πρώτη μας φορά στους αγώνες».
Το θέμα του τελικού, πώς το βρήκατε; Ήσασταν από την πλευρά του να μην καταργηθούν οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.
Καλλιρρόη: «Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον βασικά και αντιφατικό. Ναι, υπήρχε μεγάλη αντίφαση μεταξύ των δύο αντίπαλων ομάδων. Πιστεύαμε τη θέση που υποστηρίζαμε όντως, απλώς, μας φάνηκε περίεργο έτσι όπως το είπαν, δηλαδή η κυβέρνηση υποστήριζε να καταργηθούν τα κρατικά κανάλια…της κυβέρνησης. Αυτό δηλαδή ήταν η αντίφαση».
Ειρήνη: «Όλα γενικά τα θέματα ήταν πολύ εύστοχα και δεν κινούμασταν στις προσομοιώσεις που γινόταν στο σχολείο σε αυτά τα θέματα. Πραγματικά, ήταν όλα το ένα καλύτερο από το άλλο νομίζω».
Τι θα συμβουλεύατε κάποιος που θα συμμετείχε στους επόμενους αγώνες ρητορικής. Ποια εφόδια πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας καλός αγορητής και μία καλή ομάδα;
Καλλιρρόη: «Να μην αγχωθεί. Να βγει μπροστά και να πει εντάξει μιλάω σε ένα κοινό το οποίο δεν είναι εδώ για να με κρίνει. Δηλαδή, όλοι όσοι συμμετείχαν εδώ ήταν, ή συμμετέχοντες ή γονείς ή κριτές. Κανένας δεν ήρθε εδώ για να κατακρίνει ή να αποδοκιμάσει τους αγορητές και πραγματικά χρειάζεται κάποιος να θέλει να το κάνει και θα το κάνει. Όλοι μπορούν!».
Ειρήνη: «Ναι, ακριβώς. Όλοι έχουν τη δυνατότητα αυτή, δηλαδή να θέλουν να ασχοληθούν. Χρειάζεται κάποιος να αγαπάει αυτό που κάνει και από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλα μπορούν να φτιαχτούν. Στη θέληση του καθενός είναι. Εκεί βασίζονται όλα.
Τέλος, ποια είναι τα σχέδια σας; τι κλάδο θα θέλατε να ακολουθήσετε στο μέλλον;
Καλλιρρόη: « Εγώ είμαι θεωρητική. Οπότε είναι λίγο περιορισμένες οι επιλογές στο μηχανογραφικό. Θα δηλώσω νομική, αλλά θα ήθελα να ασχοληθώ με την διοίκηση επιχειρήσεων.»
Ειρήνη: «Εγώ έχω ακόμα ένα χρόνο να το σκεφτώ, αλλά αυτό που στοχεύω είναι να περάσω στη νομική ΣΑΣ.
Θανάσης: «Εγώ Βαλκανικών σπουδών θα προτιμούσα ή δημοσιογραφία. Αναλόγως το πώς θα ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις».
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και εύχομαι καλή επιτυχία στις πανελλήνιες και σε ό,τι κάνετε. Συγχαρητήρια!
Η δημοσιογράφος
Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά