Συνέντευξη από την Μαριάννα Πέιου, μέλος της ομάδας «Τα Ρητοράκια» λίγο πριν τον δεύτερο γύρο

Η Μαριάννα είναι μαθήτρια δευτέρας λυκείου στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε πολλά μοντέλα Ηνωμένων Εθνών και εδώ και στην Αμερική, στην Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», μία φορά ως διπλωμάτης και μία ως δημοσιογράφος, σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και σε αγώνες ρητορικής τέχνης. «Γενικά. Ενδιαφέρομαι για ό,τι παρόμοιο συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και έξω», δήλωσε.

Μαριάννα, από όλα τα προγράμματα στα οποία έχεις συμμετάσχει, εσύ ποια ξεχώρισες;

«Ξεχωρίζω τη ρητορική πάντα, γιατί η ρητορική είναι κάτι αυθόρμητο, ενώ στα υπόλοιπα συνέδρια είναι πιο στημένος ο λόγος, όχι αυθόρμητος και όποιος έχει μελετήσει καλά και βλέπει το χαρτί του μπορεί να τα πάει πάρα πολύ καλά. Εδώ φαίνεται και η ευφράδεια του λόγου και πώς μπορείς να πεις ένα επιχείρημα».

Μέχρι στιγμής, πώς σου φαίνονται οι φετινοί Αγώνες Ρητορικής;

«Μου αρέσει να εξελίσσομαι στη ρητορική και μ ’αρέσει αυτή η ομαδικότητα. Με όλους τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να γράψουμε επιχειρήματα, να μιλήσουμε σωστά, να μην υπερβούμε τον χρόνο. Επίσης, μου αρέσει αυτό το αυστηρό στιλ και η ορθή βαθμολόγησή από τους κριτές και ότι δεν βάζεις τόσο το προσωπικό. Δηλαδή, μπορεί να έχεις μία αντίθετη άποψη στο θέμα που τίθεται, αλλά προσπαθείς να την εκφέρεις».

Με βάση και τα συνοπτικά σχόλια των κριτών στον πρώτο γύρο, τι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα «Ρητοράκια» στους επόμενους γύρους;

«Θεωρώ ότι ένα παιδί, πολύ καλός μου φίλος στο δεύτερο μέρος δεν διαχειρίστηκε σωστά το άγχος του και είναι ο καλύτερος που έχουμε στην ομάδα. Αλλά τα πήγαμε πολύ καλά. Είχα αγχωθεί με τον χρόνο, ότι δεν θα προλάβουμε, αλλά ευτυχώς ο καθηγητής μας μάς έχει προετοιμάσει καταλλήλως. Έχουμε μία άψογη συνεργασία».

Θα συμμετέχεις και του χρόνου στους αγώνες ρητορικής τέχνης;

«Ναι. Θα συμμετείχα ξανά, γιατί όπου υπάρχει ρητορική θέλω να πάω. Δεν ξέρω ακόμη λόγω πίεσης χρόνου, που θα είμαι τρίτη λυκείου, αλλά στο Πανεπιστήμιο που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σίγουρα θα πάω».

Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να συμμετέχει στους επόμενους μαθητικούς αγώνες ρητορικής;

«Να μην αγχώνεται, να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία και καλή συνεργασία με την ομάδα του, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό».

Μελλοντικά, σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική ή κάτι σχετικό;

«Ναι. Βέβαια. Γενικά κλίνω προς τα εκεί. Γενικά είμαι και σε πολιτικές οργανώσεις, τώρα στην ΟΝΝΕΔ και πριν στην ΜΑΚΙ που δεν υπάρχει πια. Θα ήθελα να ασχοληθώ  με τα πολιτικά και στο πανεπιστήμιο σε δύο χρόνια. Με ενδιαφέρει και η αρθρογραφία, γιατί έχω γράψει και άρθρα σε πολιτικό κομμάτι.»

Η δημοσιογράφος,

Αναστασία-Μαρκέλλα Δανά

1 σκέψη στο “Συνέντευξη από την Μαριάννα Πέιου, μέλος της ομάδας «Τα Ρητοράκια» λίγο πριν τον δεύτερο γύρο

  • Το μέλλον ενός λαού είναι τα παιδιά του.
    Όσο υπάρχουν τέτοια “παιδιά ” η Χώρα μας θα έχει ένα λαμπρό μέλλον αρκεί να τα αφήσουμε να δράσουν, να τα ενισχύσουμε και να μη τα χειραγωγήσουμε.
    Μπράβο ΜΑΡΙΑΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *