Νοέμβριος 3, 2017

Επιστημονική Eπιτροπή

Η επιστημονική ομάδα επιμελείται τα θέματα των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη, σε αλφαβητική σειρά:

Γεωργία Γιαννακάρα
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών Α.Π.Θ.. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ), κατεύθυνσης Εισαγγελέων και ασκούσα Εισαγγελικά καθήκοντα από το έτος 2016. Συμμετοχές, διακρίσεις και βραβεύσεις ως ομιλήτρια σε πανελλήνιους, περιφερειακούς, τοπικούς Ρητορικούς Αγώνες του Υ.Π.Ε.Π.Θ., ως ομιλήτρια και κριτής σε Διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων Σχολείων καθώς και ως ομιλήτρια και κριτής σε Δια-Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου που διοργανώθηκαν από το Α.Π.Θ. και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.). Μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής (ατομικού) με συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρωταθλήτρια Ελλάδος σύνθετου ατομικού Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής και κατάκτηση τεσσάρων Χρυσών και ενός Ασημένιου Μεταλλίου στο σύνθετο ατομικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Συλλόγων και Ατομικού Β’ Κατηγορίας κατά το έτος 1999.

Αλεξάνδρα Μάρα
ΝΟΜΙΚΟΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (1983). Μεταπτυχιακοί τίτλοι:Στον Κλάδο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Νομική Σχολή Α.Π.Θ. 1986 και στον Κλάδο Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ. 2000. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1997. Επιμορφώτρια επί σειρά ετών στην Εισαγωγική Επιμόρφωση Δημοσίων Υπαλλήλων στο Περιφερειακό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη. Καθηγήτρια Νομικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1987.Από το 2007 και επί δέκα χρόνια Διευθύντρια στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε για καλές εκπαιδευτικές πρακτικές στο πλαίσιο της αριστείας και καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και άλλους από επίσημους φορείς Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής από το 2012 Διασχολικών Ρητορικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης .Εισηγήτρια σε σεμινάρια και ημερίδες με θέμα την προώθηση και τη διδασκαλία της Ρητορικής Τέχνης σε ομίλους και σε προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δρ Παρούλα Νάσκου-Περράκη
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Σικάγο, Στρασβούργο, Χάγη, Λονδίνο κ.ά. σε θέματα Διεθνούς Δικαίου. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (ΔΠΘ), όπου υπηρέτησε στη συνέχεια από το 1974 έως το 1993. Από το 1994 ως το 2014 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, όπου και ίδρυσε την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής. Εισήγαγε τον θεσμό των προσομοιώσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Tο 2001, δημιούργησε και καθιέρωσε τον θεσμό του ThessISMUN (Thessaloniki International Student Model United Nations).
Ιστοσελίδα
Δρ Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Παναπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 1985. Παρακολούθησα τις βασικές νομικές σπουδές στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ.. Πραγματοποίησα διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολωνίας υπό την εποπτεία του Καθηγητή Dr. iur. Andreas Wacke, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Το έτος 1997, αναγορεύθηκα διδάκτωρ (Dr. iur.) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολωνίας με τη διάκριση ‘summa cum laude’ (‘άριστα΄). Η διδακτορική διατριβή μου με θέμα ‘Die collatio dotis: Mitgift und Miterben – Auseinandersetzung im römischen  echt’ εκδόθηκε το 1998 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Βöhlau Verlag με χορηγία της Deutsche Forschungsgemeinschaft. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ολοκλήρωσα σειρά μαθημάτων επιγραφικής, παπυρολογίας και λατινικής νομικής ορολογίας. Είμαι απόφοιτος του διετούς κύκλου σπουδών Παλαιογραφικής Επιστήμης της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης (1998 – 2000), καθώς και της Παιδαγωγικής Σχολής ΠΑΤΕΣ – ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης, ετήσιας διάρκειας (1999 –  2000). Τον Ιούνιο του 2009 εκλέχθηκα λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο ‘Ιστορία Ελληνικού και  Ρωμαϊκού Δικαίου μετά από εξέλιξη σε οργανική θέση Καθηγήτριας, της βαθμίδας της Επίκουρης Καθηγήτριας με τετραετή θητεία στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου». Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών του Δικαίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας εκλέχθηκα και υπηρέτησα για τη θητεία 2013 – 2016, καθώς και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Eίμαι μέλος της Eπιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού Interpretatio prudentium. Roman Law and Roman Legal Tradition in review (εκδ. Πανεπιστημίου Λισαβόνας).

Εύα Πλιάγκα
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Απόφοιτος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Απόφοιτος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Καθηγήτρια Φιλόλογος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Λύκεια της Θεσσαλονίκης. Σύμβουλος, προπονήτρια και εκπαιδεύτρια Ρητορικής σε ομάδες μαθητών Λυκείων και Γυμνάσιων. Σύμβουλος και εκπαιδεύτρια Ρητορικής σε ομάδες ενηλίκων. Συμμετοχές, διακρίσεις και βραβεύσεις ως πρόεδρος, κριτής και προπονήτρια σε Ρητορικούς Αγώνες του Υ.Π.Ε.Π.Θ., σε Διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων Σχολείων και σε αγώνες Ρητορικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Εισηγήτρια σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια με θέμα την προώθηση και διδασκαλία της Ρητορικής Τέχνης σε ομίλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΑΠΘ.

Ανδρέας Τάκης
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ο Ανδρέας Τάκης είναι επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, όπου διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου, καθώς και πρόεδρος του ΔΣ του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.