Νοέμβριος 3, 2017

Επιστημονική Eπιτροπή

Η επιστημονική ομάδα επιμελείται τα θέματα των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές». Απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη, σε αλφαβητική σειρά:

Δρ Δημοσθένης Δαββέτας
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ IESA ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι. Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά, δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια.
Ιστοσελίδα
Θάλεια Ιωαννίδου – Καραθανάση
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Χρημάτισε, μεταξύ άλλων, Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 (2005-2010), διευθύντρια των γραφείων Βορείου Ελλάδος της εφημερίδας «Καθημερινή» (1987-1995), προϊσταμένη του γραφείου Τύπου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη ΄97», αρχισυντάκτης στο περιοδικό του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», συντάκτης δικαστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και «Μεσημβρινή», παραγωγός-παρουσιάστρια κυριακάτικης εκπομπής στην ΕΤ3, συνεργάτης των περιοδικών «Ταχυδρόμος», «Επίκαιρα», «Μία», κ.ά. Mέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία και διετέλεσε πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (1987-1989), αντιπρόεδρος του Δ.Σ (1994-1996), ειδική γραμματέας-αναπληρώτρια γενική γραμματέας (1992-1994). Mέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (1991-1992), μέλος του Δ.Σ του ίδιου Πρακτορείου (1994-1997) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 (2004-2005). Στην κοινωνική δράση της συγκαταλέγονται η δραστηριοποίησή της στη ΧΑΝΘ, η συμμετοχή της στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών του ΟΗΕ στο Πεκίνο (1996), ενώ υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής «Δημητρίων» (1994) και των οργανωτικών επιτροπών του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1989-1994). Ανάμεσα στις τιμητικές διακρίσεις, που της έχουν απονεμηθεί, είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών για «αντικειμενική ενημέρωση και δυναμική δημοσιογραφική παρουσία», αλλά και της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για τη συμβολή της στην προετοιμασία, οργάνωση και λειτουργία της έκθεσης «Θησαυροί του Αγίου Όρους».
Δρ Ιωάννης Καζάζης
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο κος Καζάζης Ιωάννης είναι Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , με σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Illinois και Yale. Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» (ΚΕΓ) και του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Με εκτεταμένο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε αρχαϊκή Λυρική Ποίηση, Ιστοριογραφία, επιγραφικό Επίγραμμα, Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη και στην Υπολογιστική Λεξικογραφία, Μεσαιωνική (συνεχιστής του Λεξικού Κριαρά) και Νεοελληνική. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη δημιουργική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη Γλωσσική Διδασκαλία (Βάσεις Δεδομένων, ολοκληρωμένα ψηφιακά Διδακτικά Περιβάλλοντα, ψηφιακές κοινότητες πρακτικής και Αρχιτεκτονική του Ψηφιακού Μαθήματος): «Κόμβος για την Ελληνική Γλώσσα» (http://www.komvos.edu.gr), και (με Δ. Κουτσογιάννη) «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» (http://www.greek-language.gr) (βασικός ελληνικός πυλώνας ελληνομάθειας εντός και εκτός χώρας) και την ψηφιακή κοινότητα, ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ (http://komvos.edu.gr/ryktories/index.php).Επίσης στο ΚΕΓ: εκπόνηση θεωρητικού πλαισίου για πολυμεσικά σενάρια διδασκαλίας και παραγωγή σεναρίων για την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία για το «Ψηφιακό Σχολείο» του Υ.Π.. Με τον Ν. Φέκο, συγκρότησε πρότυπο Course Management System (CMS) με βάση το Share Point της Microsoft, για το οποίο το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα επανειλημμένα τιμήθηκε με διακρίσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Partners in Learning της Microsoft.
Δρ Δημήτρης Καιρίδης
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διευθύνει τη «Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας» (www.olympiasummeracademy.org) και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη (www.navarinonetwork.org). Στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Αλεξάνδρα Μάρα
ΝΟΜΙΚΟΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (1983). Μεταπτυχιακοί τίτλοι:Στον Κλάδο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Νομική Σχολή Α.Π.Θ. 1986 και στον Κλάδο Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ. 2000. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1997. Επιμορφώτρια επί σειρά ετών στην Εισαγωγική Επιμόρφωση Δημοσίων Υπαλλήλων στο Περιφερειακό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη. Καθηγήτρια Νομικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1987.Από το 2007 και επί δέκα χρόνια Διευθύντρια στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε για καλές εκπαιδευτικές πρακτικές στο πλαίσιο της αριστείας και καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και άλλους από επίσημους φορείς Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής από το 2012 Διασχολικών Ρητορικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης .Εισηγήτρια σε σεμινάρια και ημερίδες με θέμα την προώθηση και τη διδασκαλία της Ρητορικής Τέχνης σε ομίλους και σε προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δρ Παρούλα Νάσκου-Περράκη
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Σικάγο, Στρασβούργο, Χάγη, Λονδίνο κ.ά. σε θέματα Διεθνούς Δικαίου. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (ΔΠΘ), όπου υπηρέτησε στη συνέχεια από το 1974 έως το 1993. Από το 1994 ως το 2014 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, όπου και ίδρυσε την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής. Εισήγαγε τον θεσμό των προσομοιώσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Tο 2001, δημιούργησε και καθιέρωσε τον θεσμό του ThessISMUN (Thessaloniki International Student Model United Nations).
Ιστοσελίδα
Δρ Λεωνίδας Παπαδόπουλος
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας Γιώργου Κιμούλη. Αριστούχος απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Kingʼs College University of London. Αντικείμενο της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, τα “Ταξίδια στη Θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία” και υπεύθυνη καθηγήτρια την Edith Hall. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως ηθοποιός, με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κοζάνης καθώς και με τους σκηνοθέτες: Ρ. Στούρουα, Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Σ. Ουνκόβσκι, Μ. Κακογιάννη, Κ. Καζάκο, Ν. Νικολάου, Π. Μιχαηλίδη, Ν. Κοντούρη. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και έχει αναλάβει τη δραματουργική επεξεργασία σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Παράλληλα ασχολείται με τη διασκευή διηγημάτων για το θέατρο. Από το 2008 είναι μέλος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Γέφυρα με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Άθαφτοι Νεκροί, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Irwin Shaw Θάψτε τους νεκρούς, Μικρασία, μια παράσταση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες, το Χορεύοντας στην Ομίχλη της Amanda Wittington και τον Μικρό Έγιολφ του Ibsen. Το χειμερινό εξάμηνο του 2017-18 διδάσκει Ιστορία Θεάτρου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Ανάλυση Παράστασης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης συμμετέχει ως δραματολόγος στο Project Ιστορίας«Συνέβη στην Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.
Εύα Πλιάγκα
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Απόφοιτος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Απόφοιτος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Καθηγήτρια Φιλόλογος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Λύκεια της Θεσσαλονίκης. Σύμβουλος, προπονήτρια και εκπαιδεύτρια Ρητορικής σε ομάδες μαθητών Λυκείων και Γυμνάσιων. Σύμβουλος και εκπαιδεύτρια Ρητορικής σε ομάδες ενηλίκων. Συμμετοχές, διακρίσεις και βραβεύσεις ως πρόεδρος, κριτής και προπονήτρια σε Ρητορικούς Αγώνες του Υ.Π.Ε.Π.Θ., σε Διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων Σχολείων και σε αγώνες Ρητορικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Εισηγήτρια σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια με θέμα την προώθηση και διδασκαλία της Ρητορικής Τέχνης σε ομίλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΑΠΘ.
Δρ Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
Eίναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών & Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ (1994). Mεταπτυχιακά προγράμματα: (α) ΜΔΕ στις «Διεθνείς Σπουδές», Νομική Σχολή ΑΠΘ (1996), (β) MA in “International Conflict Analysis”, Department of Politics & International Relations, University of Kent at Canterbury (1998) και (γ) ΜΔΕ στη «Συστηματική Φιλοσοφία», Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ (2014). Αναγορεύθηκε διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ με βαθμό «Άριστα» (2003). Εξελέγη και διορίστηκε Λέκτορας (2006) και Επίκουρος Καθηγητής «Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου» (2012) στη Νομική Σχολή ΑΠΘ. Διδάσκει στο Προπτυχιακό και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και στο ξενόγλωσσο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινητικότητας LLP/Erasmus. Μαθήματα Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: (α) Υ3 Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (β) ΠΕ30 Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Διεθνής Προστασία Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) (γ) ΕΛΕ20 Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Διεθνής Προστασία Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) (δ) ΕΛΕ30 Διεθνείς Θεσμοί (ε) ΕΛΕ32 Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο Μαθήματα Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: (στ) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (ζ) Διεθνείς Σχέσεις Μαθήματα Προγράμματος LLP/Erasmus: (η) Public International Law (θ) International Relations Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος, στο Τμήμα Τυποποίησης & Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, και στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Δρ Χρυσόστομος Σταμούλης
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ
Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής στις 2 Αυγούστου του 1964. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο St John of Damascus Institute of Theology, του πανεπιστημίου του Balamand του Λιβάνου και στο Greek Orthodox School of Theology του πανεπιστημίου Hellenic College Holy Cross, της Βοστόνης. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της ευρύτερης Ανατολής [ενδεικτικά: Harvard (Βοστόνη), Moscow Theological Academy and Seminary (Sergiev Posad), Centre for Theology and Religious Studies (Lund), "Justinian Marina" Orthodox Theology Faculty (Bucharest)]. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει το υποχρεωτικό μάθημα Δογματική και Συμβολική Θεολογία και τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Από το 1991 διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δρ Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης
KΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διδάσκει δικαιώματα του ανθρώπου, διεθνείς οργανισμούς και διεθνές δίκαιο. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Θράκης και Bilgi (Κωνσταντινούπολη). Συγγραφέας βιβλίων, μελετών και άρθρων, μέλος ερευνητικών ομάδων, εμπειρογνώμονας και συντονιστής προγραμμάτων σε θέματα διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου, μειονοτήτων, προσφύγων, και μεταναστών. Έχει εργαστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένη Έθνη και τον ΟΑΣΕ σε αποστολές επί του πεδίου σχετικά με την προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου και εκδημοκρατισμού. Μέλος της Γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (1997-2015, www.kemo.gr) και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) (2011-2017).
Τάσος Χατζηβασιλείου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στις Σέρρες, το 1981. Είναι Πολιτικός Επιστήμονας με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Ιστορία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Πολιτική και στα ζητήματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Σήμερα, ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και από τα Ιδρύματα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», «Λίλιαν Βουδούρη» και «Μποδοσάκη». Του έχουν απονεμηθεί διακρίσεις αριστείας από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά και είναι καλός γνώστης των Ισπανικών. Έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων, και ως ερευνητής στο Τμήμα Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία και έχει διδάξει ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας και στο Πάντειο. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ακαδημαϊκά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον ιδιωτικό τομέα, έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.